keskiviikko 2. elokuuta 2017

Miljoonien kivien Jurmo (26.7.2017)

Lomapurjehdukselle ei ollut valmista suunnitelmaa vaan päätettiin mennä mihin tuuli vie. Viime Jurmon vierailusta on jo kolme vuotta ja koska tuulet olivat sopivasta suunnasta päätettiin jatkaa Berghamnista matkaa sinne. Ajettiin myös Bodön ohi ja kovasti olisi tehnyt mieli jäädä myös sinne testaamaan heidän hampurilaisia. Ne saivat kuitenkin vielä odotaa. 

Jurmon satama oli saapuessamme jo melkein täynnä aallonmurtajassa olevia poijuja lukuunottamatta. Onneksi 245 on pieni vene ja löydettiin juuri meille sopiva väli päälaiturilta. Aallonmurtajalla ei ole kunnon laituria, joten totesimme kunnon laiturin olevan parempi ratkaisu minigastin kanssa.

Tehtiin illalla pitkä kävelylenkki saaren itäkärkeen päin. Saaren luonto ja geologia ovat saaristomerellä harvinaisia. Nähtävää ja ihailtavaa riittää saaren pituudesta johtuen pariksikin päiväksi. Alpakoita ei valitettavasti tällä kertaa nähty.

Lämmin kesäpäivä mahdollisti erillaiset kuvakulmat purjeduksesta. 

Kapteeni on käynyt joka aamu uimassa ja välillä myös kesken purjehduksen.

Bodön satamassa oli jo melko täyttä ja koko ajan tuli lisää veneitä.
Viimeinen pätkä tultiin moottorilla kun tuuli tyyntyi.Jurmon satamassa näkyi melko paljon mastoja ja jännitettiin onko vielä tilaa.
Kauppa on siirtynyt samaan rakennukseen kahvilan kanssa ja valikoima oli laajentunut viime käyntimme jälkeen. Vanhan kaupan tiloissa on nykyään leikkipaikka ja leluja lapsille. 

Kaupan pullokokoelma on omaa luokkaansa. Tässä vain osa. Jurmon maisema koostuu matalasta katajikosta ja kanervikosta sekä kivirannoista.

Saarelta löytyy vuokramökkejä. Täällä olisi hienoa viettää viikonloppu syksyllä myrskyä ihaillen.

Minigasti seuraili vaihtuvia maisemia sylistä. Mietimme ennen matkaa otetaanko matkarattaat. Täällä olisi kuitenkin tarvittu maastorattaat jos niillä olisi halunnut päästä kiertämään.  

Sataman lähellä olevalla rannalla. 

Apugasti tähysteli Utötä päin. Keskellä saarta kappelin takana löytyy neljä munkkirinkilää eli pyöreää kivikehää. Näiden alkuperäistä tarkoitusta ei tunneta. Niistä nyt ei tietenkään tullut kuvaa, mutta aivan vierestä löytyy hieno luonnonmuodostelma.


Myös aallonmurtajan poijut täyttyivät illan aikana.
Erityistä Jurmossa

  • Salpausselän jatkeena luonto on saaristomerelle epätyypillistä
  • nykyään kaupassa mukava valikoima mm savukalaa ja tuoretta pullaa
  • vanha kauppa on nykyään lasten leikkitupa
  • rannasta löytyy PSS:n puuceet ja kaikki tyypilliset roskalaatikot
  • laituripaikkoja on nykyään runsaasti (onneksi, koska seuraaviin satamiin on melko pitkä matka)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti